Owsianka z kawą zbożową smakuje jak najlepszy deser. Słodkie śniadanie idealne
Owsiankę można zrobić na wiele sposobów, ale naszym zdaniem pomysł na owsiankę z kawę zbożową należy umieścić w czołówce najlepszych śniadaniowych przepisów. Jeśli lubisz zjeść rano słodkie i pożywne śniadanie, ta owsianka jest dla ciebie.
Jak zrobić owsiankę z kawą zbożową?
To owsianka, którą najlepiej podać na ciepło, a robi się ją błyskawicznie, bo samo gotowanie trwa ok. 5-10 minut. Słodyczy owsiance dodaje dojrzały banan oraz wiórki kokosowe. Jeśli lubisz bardzo słodkie dania, dodaj do przepisu odrobinę cukru, ksylitolu albo stewii, jednak naszym zdaniem i bez tego jest wystarczająco słodka.
Całości dopełniają kaloryczne, ale zdrowe dodatki: to migdały oraz masło orzechowe. Świeży i soczysty akcent to z kolei maliny, ale możesz je zastąpić innymi owocami: bananem, borówkami, brzoskwiniami lub wiśniami. Do owsianki będą także pasowały owocowe sosy czy konfitury. Można także posypać gotowe danie wiórkami gorzkiej czekolady, albo wręcz rozpuścić w mleku 1-2 kostki czekolady.
Do owsianki możesz dodać także zwykłą kawę, albo wymieszać ją pół na pół ze zbożową. Krowie mleko można zastąpić roślinnym odpowiednikiem, w tym przypadku idealnie będą się do tego nadawały roślinne mleka migdałowe, owsiane i kokosowe.
Przepis: Owsianka z kawą zbożową
Zdrowe śniadanie na słodko.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 572
Składniki
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżeczki kawy zbożowej
- 1 łyżka migdałów
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych
- 8 świeżych malin
Sposób przygotowania
- Gotowanie owsiankiMleko zagotuj z płatkami i połową wiórków kokosowych. Dodaj rozgniecionego banana, kawę i gotuj, aż płatki będą miękkie. Migdały posiekaj i upraż na suchej patelni.
- Serwowanie owsiankiOwsiankę przełóż do miski, dodaj masło orzechowe, posyp migdałami, wiórkami, na wierchu ułóż świeże maliny.
Owsianka z kawą zbożową może być deserem, ale też słodką przekąską w ciągu dnia. Można ją zrobić w słoik i zabrać do pracy albo zjeść na podwieczorek. To także świetna przekąska na uzupełnienie energii po treningu. Owsianka z kawą zbożową dobrze smakuje także podana na zimno.
Owsiankę możesz także zrobić w wersji nocnej. Wówczas wymieszaj mleko z płatkami i odstaw wszystko do lodówki na noc. W takim wydaniu płatki owsiane nabiorą wyjątkowej kremowości. Rano wystarczy owsiankę podgrzać z pozostałymi składnikami.